ISO 11443:2005 standardı; plastiklere ait proseslerde karşılaşılan sıcaklıklarda ve oranlarda kopma gerilimine maruz bırakılan plastik eriyiklerin, akışkanlığının belirlenmesi için yöntemler belirlemektedir. Bu yöntemlere uygun olarak, plastik eriyiklerin test edilmesi gerekli bir husustur ve bu durumun nedeni plastik eriyiklerin akışkanlığının sadece sıcaklığa bağımlı olmayıp; kopma oranı, kopma gerilimi, moleküler ağırlık ve dolgu içeriğine gibi parametrelere de bağımlı olmasıdır. Kopma oranı 1 s-1 değerinden, 106 s-1 değerine kadar olan aralıkta bulunan kılcal reometrelerdeki ekstrüzyon ile belirlenmekte; kılcal reometreler ekstrüzyon ve enjeksiyon kalıplamayı da içeren tüm proses koşullarının aralığını kapsayacak kapasiteye sahip olması gerekmektedir.
Farklı türdeki PP örneklerinin ekstrüzyonu esnasında meydana gelen akış probleminin çözülmesi ve sürecin optimize edilebilmesine yardımcı olunması için, farklı türdeki dolgu maddeleri ve katkı maddeleri içeren malzemelerin reolojik eğrisinin ölçülmesinde kullanılan SR 50 cihazını önermekteyiz. Dolgular genellikle PP ham polimeri güçlendirmek ve nihai ürüne daha iyi mekanik özellikler kazandırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca; viskoziteyi arttırarak saf polimerden daha zor akar hale getirerek, polimerin akışkanlık davranışının değiştirilmesi için de kullanılmaktadır.
Yüksek işlem hızı (kopma oranı) veya sıcaklık artışı nedeniyle termal bozulma gibi yüzey problemlerinin çözümlenmesine yardımcı olmak amacıyla, malzemenin akışkanlık davranışını geliştirecek bazı katkı maddeleri ve yağlayıcıların eklenmesini tavsiye etmekteyiz. Önerilen kılcal reometre; reolojik özelliklerin değişimini n ölçülmesi ve farklı malzemelerin viskozitesinin yüksek deformasyon hızlarında ve belirlenen proses koşullarında karşılaştırılmasıyla en uygun malzeme formülasyonunu n tespit edilmesi için ideal bir sistemdir.