Boeing BSS 7260 Darbeden Hasar Görmüş Kompozit Tabakalarda Basma Dayanımı
Darbe sonrası basma (CAI veya türkçe kısatlmasıyla DSB) testi, kompozit tabaklarda (serimlerde) darbe esnasındaki hasarla oluşan kalıcı dayanımını (residual strength) ölçmek için yapılır. Bu bozulma tabaka üzerine düşen aletlerden ya da uçuşan parçalardan (talaşlardan) kaynaklanabilir. Darbe, gözle görünür bir bozulma yaratmamış olsa bile kompozitin darbeden sonrası basma dayanımı önceki durum ile karşılaştırılabilir.
DSB test yöntemi ve buna ilişkin test fikstürü Boeing® Specification BSS 7260’ın konusudur. Darbe sonrası basma testi, karbon ve aramid fiberle güçlendirilmiş plastik kompozit tabakalar (CFRP) içindir. Genel kullanımı, birbirinden farklı çeşitli fiber matriks kombinasyonları içeren kompozit tabakaların bağıl performanslarını değerlendirilirmesidir.
Kompozitin basma dayanımını teste tabi tutmadan önce darbeden kaynaklanan bozulmanın darbe testi cihazı nda belli bir enerjiye maruz bırakılarak simülasyonu yapılır. Buna alternatif olarak manuel ağırlık bırakma (düşürme) yöntemi de kullanılabilir.
Bu testin ardından, Boeing CAI (DSB) Test Fikstürü ve Bluehill® 2 Yazılımı ile donatılmış yer modeli elektromekanik test sisteminde kullanılarak basma kuvveti uygulanır. Darbe sonrası basma testi fikstürü, ayarlanabilir yan plakaları ile kalınlıktaki ve diğer ölçülerdeki farklı boyutlar için ayarlanabilir özelliktedir. Bu fikstür, kopmanın oluştuğu en son yükte burkulma oluşmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır.